Plus500 does not provide CFD services to residents of the United States. Visit our U.S. website at us.plus500.com.

Het verhaal van Bitcoin

Met een relatief korte geschiedenis zijn Satashi Nakamoto, Blockchain en Bitcoin allemaal bekende namen geworden die de grenzen van onze kijk op wereldwijde valuta verleggen.

Net zo populair als zijn oorsprong is Bitcoin ook berucht geworden vanwege de prijsschommelingen die vaak de krantenkoppen halen en de aandacht van financiële traders trekken. Het heeft ook geleid tot het ontstaan van andere digitale valuta zoals Ethereum, Litecoin. Bitcoin heeft zelfs andere cryptovaluta die werden gecreëerd toen de knooppunten ervoor kozen niet te upgraden naar het nieuwste protocol, waardoor een nieuwe valuta werd gecreëerd uit de oude protocollen van Bitcoin, zoals Bitcoin Cash ABC (BABUSD).

Welke munten bestonden er vóór Bitcoin?

Hoewel het waar is dat Bitcoin vaak wordt beschouwd als de vader van de cryptovaluta, omdat velen het beschouwen als de allereerste cryptovaluta, zijn er veel andere munten die als zijn voorganger worden beschouwd. Vóór Bitcoin waren er veel pogingen om cryptovaluta te maken, zoals Blinded Cash, DigiCash, B-Money, Bit Gold, Hashcash en meer. Niettemin kan geen van die pogingen tippen aan het succes of de hefboomwerking van Bitcoin.

Wanneer en waarom werd Bitcoin gecreëerd?

Bitcoin werd in 2009 gecreëerd als de eerste gedecentraliseerde valuta die op de Blockchain-technologie draaide.

Bitcoin werd voor het eerst genoemd in een witboek dat werd gepubliceerd door iemand met het pseudoniem Satoshi Nakamoto, en beloofde de mogelijkheid om overheidsvrije transacties uit te voeren, vertrouwend op digitale handtekeningen en digitale munten in plaats van op gecentraliseerde door de overheid uitgegeven fiat-valuta zoals de euro en de Amerikaanse dollar onder andere Forex paren. Alle transacties werden bijgehouden op een grootboek dat openbaar toegankelijk is, zodat de transparantie gewaarborgd is.

Crypto-miners, de personen die de rekeningkracht van hun persoonlijke computer aan het netwerk aanbieden om het draaiende te houden, worden in Bitcoin betaald en hebben inspraak in nieuwe protocollen die zijn het blockchainnetwerk worden toegevoegd. Zo kunnen ze werken als een soort centrale bank, die het belang van de digitale munt als collectief vooropstelt. Dit is vergelijkbaar met de rol die centrale banken zoals de ECB en FOMC hebben bij het bepalen van de status van fiat-valuta's.

De gedecentraliseerde en blockchain-protocollen van Bitcoin vereisen dat alle nodes een transactie verifiëren. Aangezien deze computers over de hele wereld verspreid zijn en door verschillende personen worden gebruikt, wordt het als zeer moeilijk beschouwd om te hacken of te corrumperen.

Dit wordt door sommigen beschouwd als een veilig systeem en heeft sinds de oprichting ervan voortdurend de belangstelling van het publiek gewekt.

Ondanks het feit dat Bitcoin bekend staat onder traders om zijn prijsschommelingen, geloven velen dat deze toonaangevende digitale valuta een blijver is.

Wereldkaart met Bitcoin-beeld in het midden.

Hoe verschilt Bitcoin van andere cryptovaluta's?

Hoewel Bitcoin misschien de oorspronkelijke digitale valuta is, zijn er sindsdien andere op de markt. Toch is Bitcoin erin geslaagd om op een aantal manieren uniek te blijven en andere cryptovaluta worden zelfs Altcoins (alternatieve munten voor Bitcoin) genoemd)...

Andere cryptovaluta's zijn sinds 2009 ontwikkeld met het potentieel om digitale economieën zoals Ethereum te beheren. Ze richtten zich op het ontwikkelen van contracten en digitale diensten die kunnen worden betaald met behulp van hun eigen specifieke digitale munten. Bijvoorbeeld, Axie Infinity (AXSUSD) is eigenlijk een eigen token en munt gemaakt voor betaling en werking op zijn eigen netwerk en spel, terwijl Bitcoin kan fungeren als een fiat-valuta.

Bitcoin is een vorm van platformonafhankelijke valuta gebleven. Zonder beperkt te zijn voor gebruik op specifieke exclusieve Bitcoin-platforms, kan deze cryptovaluta worden gebruikt om overal ter wereld aankopen te doen waar deze wordt geaccepteerd. Bovendien is het belangrijkste doel achter Bitcoin om de transactiesnelheid te verhogen zonder tal van overheidsbeperkingen.

In 2020 haalde Bitcoin de krantenkoppen toen Paypal (PYPL) aankondigde dat deze populaire valuta zal worden herkend als een betaling op hun platform.

Bitcoin-mining

Mining verwijst naar het proces van het gebruik van krachtige computers om bloktransacties te valideren door complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen.

Er zijn geminde en niet-geminde cryptovaluta's en Bitcoin wordt als de eerste beschouwd. Bitcoin wordt aangedreven door personen die individuele computers tot volledige serverfarms aanbieden om het grootboek actief en geverifieerd te houden.

In ruil daarvoor krijgen miners een vooraf bepaalde hoeveelheid Bitcoin in ruil voor het aantal transacties dat ze goedkeuren. Naarmate er meer Bitcoin wordt gemaakt, zijn er Halvering-gebeurtenissen ingebouwd in het protocol telkens wanneer 210.000 blokken worden verwerkt..

Het wordt een halveringsgebeurtenis genoemd omdat het aantal Bitcoins dat een miner krijgt toegekend voor het verwerken van een blok de helft wordt bij het passeren van deze drempels. Terwijl andere cryptovaluta's zoals Cardano (ADA), Solana (SOL), en Polkadot (DOT) niet-mijnbaar zijn, is het doel achter niet-mijnbare en mijnbare cryptovaluta hetzelfde. Beide soorten cryptovaluta's zijn bedoeld om transacties te valideren en uiteindelijk moet elke blockchain-transactie op de een of andere manier worden geverifieerd.

Bitcoin-verificatie en bloktijd

Bloktijd verwijst naar de hoeveelheid tijd die miners nodig hebben om Bitcoin-transacties in één blok te verifiëren en een nieuw blok in de blockchain te produceren. Het Bitcoin-netwerk vereist dat alle actieve knooppunten dezelfde transactie kunnen verifiëren en het grootboek kunnen delen met alle andere netwerkgebruikers. Dit houdt het systeem transparant en moeilijker te compromitteren.

Hoewel dit niet uniek is voor Bitcoin, hebben andere digitale valuta's daaromtrent hun regels versoepeld om de verwerkingstijd te verkorten.

Een van de belangrijkste nadelen van Bitcoin is de lange verificatietijd, die gemiddeld 10 minuten kan duren. Ter vergelijking: Ethereum, een van de grootste concurrenten van Bitcoin, duurt ongeveer 13 seconden.

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Bitcoin heeft een maximum aantal van 21 miljoen munten die kunnen worden gemined of gemaakt. Deze limiet van 21 miljoen munten wordt een harde limiet genoemd en wordt gecodeerd in de broncode en afgedwongen door de knooppunten op het netwerk. Zodra het deze limiet bereikt, kunnen er geen Bitcoins meer worden gemaakt en kunnen miners transactiekosten innen voor hun werk tijdens het minen van Bitcoin.

Ter vergelijking: Ethereum (ETHBTC) heeft geen limiet op het aantal munten dat kan worden gemined.

Hoewel er verschillen zijn tussen elk type cryptovaluta, blijft Bitcoin een favoriet instrument voor handelaren en heeft het de grootste marktkapitalisatie in vergelijking met andere cryptovaluta's op de markt. Alle cryptovaluta's zijn extreem volatiel en onderhevig aan verschillende marktfactoren.

*Onder voorbehoud van beschikbaarheid van de beheerder.