Plus500 does not provide CFD services to residents of the United States. Visit our U.S. website at us.plus500.com.

Wat Beïnvloedt de Prijs van de Olie?

Van de extractie tot de consumptie is olie de basis voor veel vaak voorkomende producten en biedt het handelaars ruime mogelijkheden om te speculeren op de grondstof en de bedrijven die er afhankelijk van zijn.

Olie (CL), die per vat wordt geprijsd, kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het voorziet onze huizen van energie als stookolie, maakt transport mogelijk als benzine en is zelfs de basis van de kunststoffen die de behuizing vormen van de belangrijkste onderdelen van onze favoriete gadgets. Het is dus geen verrassing dat handelaars zowel de korte- als langetermijnwaarde van de handel in dit 'vloeibaar goud' erkennen nu onze wereld steeds afhankelijker wordt van de producten die het mogelijk maakt.

Woordcloud met oliehandelstermen.

Invloeden op de Olieprijs

Er zijn verschillende invloeden op de prijs van olie die op sommige momenten voor grote volatiliteit hebben gezorgd. Een voorbeeld hiervan is in 2008 toen Olie een hoogtepunt van $166 per vat bereikte en een ander voorbeeld is hoe het in 2020 een dieptepunt bereikte toen het negatief werd verhandeld.

Vraag en Aanbod

Anders dan Goud (XAU) of andere edele metalen, is Olie is een verbruiksgoed. Het nut ervan wordt bij elk gebruik uitgewist, wat betekent dat als het eenmaal is verbruikt, er meer Olie moet worden gebruikt om het te vervangen. Het wordt onder andere gebruikt voor kunststoffen die variëren van dunne films tot onderdelen van militaire kwaliteit, maar ook als brandbare brandstof voor locomotieven, auto's, bussen, vliegtuigen en nog veel meer.

Het schijnbaar eindeloze gebruik ervan in onze moderne wereld heeft wereldwijd een zeer grote vraag naar dit eindige goed gecreëerd.

Energiebedrijven wedijveren om te zorgen voor een continue aanvoer van 'vloeibaar goud' door in 2019 95,2 miljoen vaten olie per dag over de hele wereld te winnen. Deze omvatten ruwe olie, schalieolie, oliezanden en aardgasoliën. Sinds de wijdverbreide toepassing van fracking in 2006, is de VS een groeiende energieproducent geworden, met 12,2 miljoen vaten olie per dag in 2019.

Hoewel de decennialange trends een toename van het olieverbruik laten zien, zijn er verschillende factoren die de vraag kunnen doen afnemen, met grote gevolgen voor de handelaars, zoals de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de pandemie van het Coronavirus in 2020. Deze grote gebeurtenissen hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal vliegreizen, het aan de grond houden van vluchten en het ongebruikt laten van brandstof. Hierdoor ontstond een onverwacht groot aanbod, waardoor er onzekerheid ontstond op de oliemarkten.

Geopolitieke Gebeurtenissen

Hoewel de kosten voor het produceren en verschepen van olie relatief stabiel kunnen blijven, hebben geopolitieke gebeurtenissen het potentieel om volatiliteit in de oliemarkt te creëren. Omdat fabrikanten en handelaars zich haasten om de tarieven vast te zetten, kunnen de prijzen schommelen, stijgen en dalen door de wereldwijde gebeurtenissen.

Een voorbeeld hiervan kan een militair conflict in het Midden-Oosten zijn, waar een meerderheid van de olie in de wereld wordt gewonnen, of een verschuiving in politieke allianties die de aanvoer van dit vitale product dreigen te verminderen.

OPEC

De Organisatie van Aardolie-exporterende Landen (OPEC) bestaat uit Algerije, Angola, Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Iran, Irak, Koeweit, Libië, Nigeria, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. De OPEC, opgericht in 1960, rapporteert de olieproductie per lidstaat en beheert collectief de hoeveelheid olie die wordt geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat hun aanbod de vraag niet overstijgt.

Rusland en de Verenigde Staten, die de afgelopen decennia grote energieproducenten zijn geworden en met de OPEC concurreren om marktaandeel, maken geen deel uit van deze groep.

Olieboormachines.

Handelsstemming

De stemming bij de handelaars kan de prijs van olie beïnvloeden door de beschikbaarheid van de verhandelde futures te beïnvloeden.

Als er een grote toename is van het aantal handelaars die oliefuturescontracten kopen, kan dit andere handelaars waarschuwen voor een plotselinge koersbeweging, wat een verdere toename van het handelsvolume en de prijs van de grondstof veroorzaakt. Als er daarentegen een gebrek aan kopers op de markt is, of als een van de bovengenoemde invloeden de markt doet geloven dat hun contracten mogelijk in waarde zijn gedaald, kan dit de waarde van een oliecontract doen dalen.

Olie als een Volatiele Grondstof

Olie is, zoals hierboven besproken, kwetsbaar voor marktschommelingen en de stemming bij de handelaars. Deze volatiliteit zorgt ervoor dat het voortdurend een favoriet blijft bij de handelaars, maar het brengt ook zijn eigen risico's met zich mee.

Een militaire opflakkering, nieuwe OPEC-productierichtlijnen of diverse andere wereldwijde gebeurtenissen kunnen de prijs onverwacht doen stijgen of dalen. Deze continue beweging kan winstgevend zijn, maar brengt risico's met zich mee, wat betekent dat handelaars alert moeten blijven voor marktbewegingen bij het openen van koop- of verkoopposities op deze interessante grondstof.