Plus500 does not provide CFD services to residents of the United States. Visit our U.S. website at us.plus500.com.

De geschiedenis van Ethereum

Ethereum is vanaf het begin gebouwd op een platform van transparante transacties. Hoewel er een centraal "orgaan" is dat Ethereum en Ether heeft gecreëerd, hebben zij geen gezag over de miners die bijdragen aan de wereldwijde decentralisatie van het platform. Dit betekent dat nieuwe protocollen en processen door het collectief moeten worden overeengekomen, ongeacht wat het centrale orgaan het beste vindt.

Ethereum-scherm op een laptop.

Illustratieve prijzen.

Creatie van Ethereum

Na de release van Bitcoin, greep blockchain snel de verbeeldingskracht van ontwikkelaars over de hele wereld. In 2013 leidde dit ertoe dat een Canadese ontwikkelaar, Vitalik Buterin, een nieuw platform voorstelde dat een gedecentraliseerde toepassing mogelijk zou maken om een nieuw tijdperk van online transacties in te luiden.

In 2015 werd Ethereum, na een eerste inzamelingsactie, gelanceerd en werden er 72 miljoen munten geslagen. Deze initiële munten werden verspreid onder de personen die het initiële project hebben gefinancierd en zijn in april 2020 nog steeds goed voor ongeveer 65% van de munten in het systeem.

Ethereum wilde een gedecentraliseerd platform ontwikkelen dat de ontwikkelaarsgemeenschap zou aanmoedigen om verder te bouwen op, wat destijds, met Smart Contracts en Dapps, nieuwe technologie was die grotere blockchainmogelijkheden bieden.

Een van de belangrijkste kenmerken van Ethereum is dat het zowel transacties met toelating als transacties zonder toelating mogelijk maakt.

  • Transacties zonder toelating laten aan elke computer op het Ethereum-netwerk toe om de transactie te bevestigen.
  • Transacties met toelating worden beoordeeld door slechts een selecte groep van computers, zodat alle activiteit niet aan alle computers hoeft te worden blootgesteld, zolang het de protocollen volgt die zijn vastgesteld.

Ethereum protocolwijzigingen

Protocolwijzigingen, ook wel hard forks genoemd, kunnen "gepland" of "ongepland" zijn. Een reden voor een geplande vork kan naast andere mogelijkheden zijn om het systeem aan te passen om nieuwe behoeften te beheren, veiligheidsprotocollen in te voeren of het mining-proces te stroomlijnen. Ongeplande forks kunnen het gevolg zijn van beveiligingsfouten die ontdekt worden en waarvan sommigen vinden dat ze niet gepatcht moeten worden, of andere gebeurtenissen die niet tot een consensus leiden over de manier waarop ze moeten worden aangepakt. Een cyberaanval kan bijvoorbeeld het netwerk miners-miners aan te moedigen om wijzigingen in het protocol aan te nemen, terwijl anderen zich aan het oude protocol willen houden en waar nodig hun bezwaren willen aanpakken. Het grootste voorbeeld hiervan is de breuk tussen Ethereum en Ethereum Classic.

Deze splitsing volgde op een systeemmanipulatie in 2016 waarbij 50 miljoen dollar aan Ether werd gestolen. Sommigen wilden het protocol veranderen om het gestolen geld nutteloos te maken, terwijl anderen wilden vasthouden aan de oorspronkelijke protocollen, waarbij ze beweerden dat het geld werd genomen met behulp van een achterpoortje in het protocol. Deze fork wordt de DAO-gebeurtenis genoemd naar de Distributed Autonomous Organization (DAO) waar de cryptocurrency van gestolen is.

Ethereum Classic (ETC) is gebaseerd op het oorspronkelijke protocol en wordt beheerd door een collectief dat probeert trouw te blijven aan de oorspronkelijke versie van Ethereum. Ethereum (ETH) heeft een toezichtsgroep, de Ethereum Foundation, die vooruitgang blijft boeken en het platform blijft ontwikkelen.

Geplande hard forks

Veranderingen in het protocol van Ethereum zorgen ervoor dat het efficiënter en veiliger werkt. Sinds het DAO-evenement zijn er zeven hard forks geweest:

  • Tangerine Whistle - Oktober 2016
  • Spurious Dragon - November 2016
  • Byzantium - Oktober 2017
  • Constantinople - Februari 2019
  • Petersburg (niet gepland) - Februari 2019
  • Istanbul - December 2019
  • Muir Glacier - Januari 2020
  • ETH 2.0 - Een geplande fork die Ethereum 2.0 wordt genoemd en die zal zorgen voor snellere verwerkingstijden, een grotere verwerkingscapaciteit, een grotere interoperabiliteit en lagere verwerkingskosten.

Forks kunnen geplande systeemupgrades of ongeplande afsplitsingen zijn.

Nu een goede waardering en smart contracts steeds belangrijker worden voor de bedrijven van vandaag, heeft Ethereum zich gepositioneerd om aan deze groeiende behoefte te kunnen voldoen in een wereld die in toenemende mate afhankelijk is van technologie.