CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

Menu

Wat doet de DAX bewegen?

De DAX (Duitsland 30) bestaat uit de 30 grootste ondernemingen op de Beurs van Frankfurt.

De waarde van de DAX wordt berekend door een elektronisch handelssysteem, Xetra genaamd, dat de marktkapitalisatie van elk bedrijf weegt in combinatie met hun gemiddelde handelsvolumes. Dit gewogen cijfer dient als een momentopname die traders kunnen gebruiken om de prestaties van de index te volgen.

Kaarsgrafiek op tradingachtergrond.

Wat zijn de topondernemingen op de DAX?

De ondernemingen van de DAX worden gekozen op basis van hun aangepaste vrije marktkapitalisatie, die de totale waarde vertegenwoordigt van hun openlijk verhandelde aandelen. De ranglijsten worden elk kwartaal aangepast.

De top 10 grootste bedrijven in de DAX zijn:*

  • Linde (LIN.DE) - Een industriële gassen- en engineeringbedrijf.
  • SAP (SAP.DE) - Een softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfstoepassingen.
  • Siemens (SIE.DE) - Een internationaal conglomeraat en productiebedrijf.
  • Allianz (ALV.DE) - Een multinationale financiële dienstverlener.
  • Bayer (BAYN.DE) - Een farmaceutisch en biowetenschappelijk bedrijf.
  • Deutsche Telekom (DTE.DE) - Een telecommunicatiebedrijf.
  • Adidas (ADS.DE) - Een fabrikant van sportkleding.
  • BASF (BAS.DE) - Een chemisch bedrijf.
  • Deutsche Post (DPW.DE) - Een multinationale pakketdienst.
  • Daimler (DAI.DE) - Een Duitse multinationaal autoconcern.
Duitse vlag en computer met DAX-instrumentdetailscherm open op de Plus500 website.

Illustratieve prijzen.

Wat doet de prijs van de DAX bewegen?

De verandering in marktwaarde van elke onderneming die in de DAX-index is opgenomen, wordt gewogen. Dit bepaalt op zijn beurt wat de index op dagelijkse basis waard is.

SAP heeft bijvoorbeeld een grotere marktkapitalisatie dan Linde, maar de impact van SAP op de index mag niet meer dan 10% van het totaal van de index bedragen. Op die manier kunnen de andere 29 ondernemingen nog steeds een aanzienlijke invloed hebben op de waardering van de notering, en wordt ervoor gezorgd dat één enkele onderneming niet meer invloed kan hebben dan wat gerechtvaardigd is door de totale waarden van de DAX.

Zodra de markt elke dag sluit, worden de koersen van de genoteerde ondernemingen berekend en in een bepaalde formule geplaatst, die de totale dagelijkse beweging van de top 30 ondernemingen weergeeft. Terwijl de aandelenkoersen van sommige ondernemingen in de index tijdens de handelssessies van die dag kunnen zijn gestegen, kunnen andere zijn gedaald. Traders kunnen zien of de index in zijn geheel is gestegen of gedaald op basis van het collectieve cijfer dat aan het eind van de dag wordt berekend.

Dit helpt handelaars om de bewegingen en de volatiliteit van de index over een dag, week, maand of zelfs jaren beter te evalueren.

Hoe komen bedrijven in de DAX-index?

De Raad van Bestuur van de Beurs van Frankfurt, die de DAX berekent, komt elk kwartaal bijeen om de stand van de ondernemingen en de marktwaarderingen te evalueren. Een bedrijf kan worden verwijderd als het uit de top 45 van grootste bedrijven valt, of het kan worden toegevoegd zodra het in de top 25 komt.

De bewegingen van de DAX zijn een algemene momentopname van de handelsactiviteit van de dag over alle 30 bedrijven. De gewogen waardering kan stijgen, zelfs als de aandelen van sommige ondernemingen die in de DAX zijn opgenomen, in prijs dalen. Evenzo kan, wanneer de aandelenkoersen van sommige van de opgenomen bedrijven stijgen, de index als geheel nog steeds dalen.

*Grootste bedrijven in oktober 2020.

Hulp nodig?
24/7 Ondersteuning